Escòcia: 10 dies que podrien sacsejar els fonaments del capitalisme britànic

(Seguir en "leer más" para artículo en catalán y castellano).

14/09/2014, Philip Stott, Partit Socialista Escòcia (CIT a Escòcia), publicat originalment el 08/09/2014 a www.socialistworld.net, pàgina web en anglès del CIT.

 “En les últimes 4 setmanes el suport a la unió s'ha evaporat a un ritme sorprenent. La campanya per la independència ha envaït el territori del “No” amb un atac llampec”(Peter Kellner, YouGov).

Per primera vegada durant la campanya, una enquesta d'opinió ha posicionat el “Sí” per davant amb un 51% de la intenció de vot. L'enquesta de YouGov per al “Sunday Times”, publicada el 6 de setembre, ha sacsejat el sistema polític i econòmic a la Gran Bretanya.


Hores després de la seva publicació, George Osborne va anunciar que els conservadors, laboristes i liberal demòcrates havien acordat un “pla d'acció” que donaria “més poder a Escòcia en qüestions com impostos, pressupostos i estat del benestar”. Aquesta concessió, quan ja més de 500.000 persones han votat per correu, mostra el nivell de pànic a la campanya del “No”.

Enormes errors de càlcul

Irònicament, els líders del SNP (Partit Nacionalista d'Escòcia) havien ofert al 2012 un referèndum amb múltiples opcions que inclouria la qüestió de més competències sobre les que ja té Escòcia. Aquesta va ser rebutjada pel govern de coalició de conservadors i liberal demòcrates i pels laboristes, que amb una actitud prepotent van considerar que podrien infligir una derrota decisiva al SNP i eliminar completament l'amenaça de la independència. Ara estan pagant les conseqüències d'aquest error colossal.

Com va escriure el comentarista i conseller capitalista Andrew Rawnsley al diari “Observer” el cap de setmana: “Estic segur que hi hauria hagut una gran majoria a favor d'una maximització de les competències si s'hagués ofert aquesta opció. Per tant, la meva conclusió és que si Escòcia vota per la independència del Regne Unit, una generació de polítics de Westminster hauran de reflexionar en les seves memòries post-dimissió sobre per què van ser tan lents en detectar-ho i donar-li una resposta adequada.”

Fins i tot si guanya el “No” el proper dijous, està clar que serà inevitable concedir noves competències a Escòcia, a les que ràpidament podrien seguir noves demandes per a un altre referèndum per la independència, com va succeir a Quebec als anys 90.
Una revolta contra l'elit política
Actualment hi ha una possibilitat clara d'una majoria de vots a favor de la independència. No hi ha cap dubte de que hi ha hagut un trasvassament significatiu de suport cap al “Sí”, especialment a les zones obreres d'Escòcia. Com el Partit Socialista Escòcia ha explicat moltes vegades, centenars de milers de persones veuen el referèndum com un vot de càstig contra l'elit política que està implementant retallades en nom de les grans empreses.

 L'enquesta de YouGov subratlla aquest punt. En les últimes 4 setmanes, el suport al “Sí” ha incrementat entre els votants laboristes del 18% al 35%; entre els menors de 40 anys, del 39% al 60%; i entre la classe treballadora, del 41% al 56%. El suport a la independència també ha crescut entre les dones del 33% al 47%.

Grans sectors de la classe treballadora estan prenent l'oportunitat de votar “Sí” per a contraatacar a l'odiada elit política de Westminster que és responsable de les retallades de subsidis, de les retallades salvatges al sector públic, i dels sous congelats. Aquest vot s'ha convertit en una revolta massiva de les víctimes de les polítiques d'austeritat contra els seus enemics de classe.

En l'absència, temporal, d'accions massives organitzades pels sindicats contra les retallades (defensades pel Partit Socialista com una estratègia vital per aturar la marea de les retallades), el referèndum s'ha convertit en una representació de la lluita de classes, reflectint la gran ira de les masses i el seu desig d'un canvi econòmic i social.
Participació massiva
La setmana passada, milers de persones van fer cua a les oficines municipals de tota Escòcia per assegurar-se de que estaven inclosos en el cens abans que acabés el termini per registrar-se. S'estima que en els últims dos mesos s'han registrat més de 300.000 votants, i s'espera un nivell de participació sense precedents de més del 80% en el referèndum.

El llegat de Thatcher, la criminalitat de l'impost sobre el sufragi (“poll tax”), les vagues dels miners, l'atur massiu, la destrucció de comunitats sota els tories... tot això són forces que empenyen a un vot per la independència. “Ara és el nostre torn” és una opinió molt comuna i estesa. El capitalisme britànic està pagant pels seus crims passats i presents.
Rebuig dels polítics establerts
Els líders laboristes, que prometen la mateixa austeritat que estan implementant els tories, són gairebé igual d'odiats. L'odi i el fàstic expressat a les reunions públiques contra Ed Miliband, Alistair Darling i especialment Tony Blair, és atroç. Les enquestes també són una prova concloent. El 61% dels escocesos no confia en Alistair Darling, el líder de la campanya “Better Together” (“Millor junts”). El 67% desconfia d'Ed Miliband, a qui li va només una mica millor que a David Cameron, per a qui els nivells de desconfiança arriben al 67%.

Però els líders del SNP tampoc inspiren confiança, ja que el 58% no confia en les paraules del seu líder, Alex Salmond. La plataforma política del SNP promet retallar l'impost de societats per a les grans empreses i està buscant un pacte d'austeritat sobre la moneda amb el Banc d'Anglaterra que significaria la implementació de les retallades dels tories mentre estiguin al poder. Per tant, la classe treballadora no els veu com un partit en què puguin confiar.

Per aquesta mateixa raó, com va anticipar el Partit Socialista Escòcia fa dos anys, s'ha obert un gran espai a l'esquerra del SNP i pels líders de la campanya oficial pel “Sí”. El debat sobre el referèndum ha donat lloc a un extens interés per les idees polítiques, sobre com construir una Escòcia “millor i més justa”. Com acabar amb les retallades, pujar el salari mínim i defensar els serveis públics?

La resposta de la campanya “Hope Over Fear” (“Esperança contra la Por”) amb Tommy Sheridan, en la qual el Partit Socialista Escòcia juga un paper primordial, ha suposat una expressió concreta d'aquest desig de canvi definitiu.

Les reunions a les que s'ha dirigit Tommy Sheridan han tingut el caràcter de grans assemblees d'una classe treballadora enfadada i enèrgica. La seva condemna del sistema capitalista i les seves demandes, que sota la independència s'acabin les retallades i que els recursos econòmics del petroli i de la infraestructura energètica privatitzada han de ser propietat pública per a implementar un salari digne i acabar amb els contractes de zero hores, rep ovacions i aplaudiments entusiastes.

El punt de referència en què Sheridan s'ha convertit durant la campanya és una expressió de la necessitat d'un partit de la classe treballadora combatiu que pugui liderar campanyes reexides, com la campanya contra l'impost sobre el sufragi de final dels anys 80 i principis dels 90.
Sense solució capitalista

El Partit Socialista Escòcia també lluita pel tipus de reformes i millores per a la classe treballadora que correctament demanda Tommy Sheridan. Tanmateix, també expliquem clarament que en una Escòcia independent sota el capitalisme l'austeritat no s'acabaria. De fet, Alex Salmond i el SNP estan preparats per continuar amb les retallades després del referèndum, sigui quin sigui el resultat. Les polítiques socialistes són essencials per a arribar al final de l'austeritat com hem subratllat en el nostre programa per una Escòcia socialista. Aquestes s'han distribuït i articulat àmpliament durant la campanya.

Una demanda central d'aquest programa és forjar una resposta unificada de la classe treballadora a les retallades capitalistes, no momés a Escòcia sinó també a l'Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord. Per a donar la volta a les polítiques de retallades i privatitzacions és vital la solidaritat de classe dels sindicalistes a través d'una campanya de masses coordinada de tota la Gran Bretanya. I també ho és la demanda de la construcció d'un nou partit de masses de la classe treballadora que representi els interessos de la majoria treballadora.

La idea que molts a l'esquerra plantegen, incloent Tommy Sheridan, és que és possible fer una transició a una forma de capitalisme socialment més justa. Això es resumeix al document “Common Weal” (“Bé Comú”) que proposa el “model nòrdic” de Noruega, Dinamarca i Suècia per una Escòcia més justa.

Nosaltres hem contestat a aquest document explicant que donada l'escala de la crisi econòmica no hi ha possibilitat d'una millora sostinguda i a llarg termini de les condicions de la classe treballadora dins del marc del capitalisme. Necessitem construir un moviment de masses de sindicats i dels sectors més amplis de la classe treballadora per derrotar l'agenda de retallades, i això vinculat amb la lluita per  enderrocar el capitalisme introduint polítiques socialistes decisives.

No és possible tornar al creixement econòmic sense precedents de després de la Segona Guerra Mundial sobre el qual es va construir el model socialdemòcrata nòrdic. Avui, el capitalisme tracta de conduir-nos cap a una eradicació de les passades conquestes de la classe treballadora, incloent els països nòrdics.
I ara què?
Deu dies abans que comenci la votació el resultat del referèndum es troba al tall de la navalla. Una majoria del “Sí” tindria efectes sense precedents en l'elit capitalista britànica i portaria conseqüències transcendentals. Cameron podria veure's obligat a dimitir i els tories podrien caure en una crisi, accelerant una possible escissió cap a l'UKIP. Com va explicar el comentarista polític Martin Kettle el dilluns 8 de setembre al diari “The Guardian”, “Aquest cap de setmana l'impensable s'ha obert pas a cops de colze a l'agenda política britànica. No hi ha ara cap altre assumpte que importi a la política britànica. Aquests potser no seran els deu dies que sacsejaran el món, com va anomenar John Reed a la Revolució Russa. Però seran els deu dies que podrien canviar la nostra vida, sacsejant el poble i l'estat britànic fins als seus fonaments.”

Els capitalistes, per a evitar el que seria un desastre per a ells, podrien proposar noves concessions de competències. El “Projecte Por” (malnom de la campanya oficial pel “No”) s'intensificarà de nou fins dijous que ve. La reina ha declarat que està “horroritzada” per les enquestes, i “preocupada” sobre la seva posició constitucional si guanya el “Sí”. També hi podria haver una intervenció militar britànica a Síria i a l'Iraq abans del 18 de setembre, que podria tenir influència en el vot. I continuaran les advertències funestes  d'un col·lapse financer i econòmic.

El partit laborista cauria en una crisi després d'una victòria del “Sí”. Com va comentar Paul Mason: “Si el matí del 19 de setembre ens aixequem amb la notícia d'un gran avantatge per a la independència, els nivells de commoció en els cercles oficials seran extrems. Però encara més traumatitzats estarien els laboristes. La perspectiva d'una majoria laborista al govern de Westminster després del 2016 seria remota.”

En realitat, si els laboristes adoptessin un programa combatiu socialista i oferissin una clara alternativa a l'austeritat, obtindrien una majoria a Westminster (fins i tot sense els parlamentaris escocesos). El que està minant les possibilitats d'una majoria laborista al govern és la fidelitat servil de Miliband i Edward Ball (representant d'Hisenda dels laboristes) a les polítiques capitalistes i als pressupostos dels tories. Per això, els sindicats haurien de liderar la construcció d'un nou partit de les masses treballadores de forma urgent.
L'equip Escòcia
Els líders del SNP ja s'estan movent per a intentar incloure figures laboristes com Alistair Darling i Johann Lamont a l'anomenat Equip Escòcia, igual que liberal demòcrates i tories. Equip Escòcia és l'organisme que negociarà amb el govern britànic els termes de la independència. Això forma part d'un intent del SNP de refredar les expectatives entusiastes de grans seccions de la classe treballadora a Escòcia que demandaran un canvi real després del referèndum.

Els socialistes i sindicalistes han d'oposar-se a que es deixin aquestes negociacions de vital importància, sobre assumptes com la moneda i els poders d'una Escòcia independent, als polítics pro-retallades. Per contra, nosaltres demandaríem eleccions democràtiques per a aquest organisme, obertes a tothom, incloent la presentació a aquestes eleccions de candidats sindicalistes i socialistes que portarien les demandes independents de la classe treballadora a les converses. Entre aquestes demandes estarien la devolució de 4.000 milions de lliures robades dels serveis públics escocesos com a resultat de les polítiques d'austeritat des del 2010.

Sigui quin sigui el resultat del referèndum, la demanda que no es retalli ni un cèntim més dels pressupostos de Westminster molt probablement creixerà. El vot pel “Sí” podria arribar fins a 2.000.000 de persones que estarien buscant un final a les retallades de serveis i salaris. Tot i així, està clar que els líders del SNP estan preparant-se per a seguir retallant més de 3.000 milions de lliures en els pròxims dos anys. Els sindicats haurien de demanar immediatament el final de totes les retallades a Escòcia, i vincular-ho amb una campanya massiva de vagues generalitzades i coordinades contra les polítiques d'austeritat.
Seguir construint l'alternativa
Hi ha una necessitat urgent de contruir sobre l'enorme potencial que hem vist durant el referèndum entre centenars de milers de persones de la classe treballadora que estan buscant una sortida a l'austeritat capitalista. Hem de seguir construint per la resposta de la classe treballadora a la campanya Esperança contra la Por i la reemergència de la figura de Tommy Sheridan per a ajudar a proporcionar una veu política més forta pel socialisme després del referèndum.

Partit Socialista Escòcia ha ajudat a iniciar la conferència per una coalició escocesa de sindicalistes i socialistes l'1 de novembre a Glasgow. Aquesta té com a objectiu unir tots aquells que vulguin construir una alternativa electoral socialista i de la classe treballadora contra les retallades.

Després d'un vot per la independència hi podria haver moviments per a establir un partit o coalició d'esquerra amb algunes de les forces pro-independència. Aquesta podria iniciar-se amb alguns dels líders de la campanya “Radical Independence” (“Independència Radical”) i alguns dels acadèmics al voltant del document Bé Comú. Tot i així, si es basa en el programa del Bé Comú (i la seva probable manca d'orientació de classe) no hi ha seguretat que això sigui un pas endavant per a resoldre la falta de representació política de la classe treballadora.

Sigui quin sigui el resultat de la votació de dijous, el terreny polític haurà canviat decisivament a Escòcia. La tasca urgent de capitalitzar i canalitzar el gran odi que s'ha fet evident en una lluita de masses per a acabar amb la política de retallades i enfortir les idees del socialisme a Escòcia necessitarà créixer després del 19 de setembre.
Partido Socialista Escocia apoya el “Sí” y que la independencia sea usada para:
• Nacionalitzar, sota control i gestió democràtica dels treballadors, les indústries del gas i del petroli, les energies renovables i els sectors més importants de l'economia escocesa. Això alliberaria milers de milions de lliures per a invertir en programes de creació d'ocupació i per a la reconstrucció dels serveis públics.

• Posar el sector financer sota propietat pública i sota el control democràtic dels treballadors.

• Renacionalitzar la provisió de gas i d'electricitat, del transport i dels sectors privatitzats de l'economia.

• Augmentar els impostos als més rics i a les grans empreses. Incrementar el salari mínim i acabar amb els atacs contra l'estat del benestar.

• Salaris decents i la fi dels contractes de zero hores.

• No a l'OTAN. “Trident” (programa de míssils nuclears britànics) i totes les armes de destrucció massiva fora d'Escòcia. Inversió en occupacions socialment útils.

• Abolició de totes les lleis anti-sindicals.

• Els sindicats han de trencar amb el laborisme i construir un partit de masses dels treballadors.

• Revertir totes les retallades. El govern escocés ha de representar les persones treballadores, desocupades i pobres que defensen els llocs de treball, els salaris, els serveis públics i les pensions i rebutgen la implementació de retallades que els facin pagar per la crisi.


• Per un pla socialista de producció a una Escòcia independent i socialista com a part d'una confederació voluntària amb l'Anglaterra, Gal·les i Irlanda com un pas cap a una Europa socialista.

Gran assistència per a escoltar a Tommy Sheridan i els seus arguments socialistes per la independència

La reunió pública a Dundee del 4 de setembre “Esperança contra la Por - Temes socialistes per la Independència” estava plena, hi van assistir més de 500 persones. La premsa local va dir que l'assistència va ser de més de 800 persones. El lloc de la reunió va tancar 10 minuts abans del començament mentre que 100 persones es quedaven fora per falta d'espai. Es va organitzar espontàniament una reunió addicional per a les persones que no van poder escoltar Tommy Sheridan.

Sinead Daly, membre del Partit Socialista Escòcia, va obrir la reunió i va explicar que aquella era la reunió número 96 d' “Esperança contra la Por” i que més de 20.000 persones ja havien escoltat el socialista Tommy Sheridan i les raons per les quals demana un vot per la independència en el referèndum. L'assitència massiva a les reunions a ciutats, pobles i fins i tot poblets de tota Escòcia reflecteix el gran interès en escoltar les raons de l'esquerra i dels socialistes per a votar per la independència.

“Avui necessitem discutir com farem servir els poders de la independència per a acabar amb la pobresa i construir una societat per a milions de persones, i no per a una minoria de milionaris. Volem veure una Escòcia independent i socialista per l'interés de la classe treballadora”, va explicar Sinead.

Jim McFarlane, un membre prominent del sindicat Unison a Dundee i portaveu de Partit Socialista Escòcia va dir:

“Oficialment, el 26% dels nens a Dundee són pobres. El 18 de setembre centenars de milers de treballadors poden donar el seu veredicte sobre els anys de retallades i de caigudes del nivell de vida.

Votaré “Sí” perquè sóc un sindicalista i socialista. He treballat per a ajuntaments laboristes i del SNP, i pel que fa a retallades, tots dos són culpables, sense ni tan sols protestar o fer campanya en contra.

Estem fent una campanya per la propietat pública dels bancs i de les indústries del petroli, del gas i dels sectors més importants de l'economia. La independència s'ha de fer servir per a proporcionar un salari decent per a tothom i recursos suficients per l'estat del benestar i per a acabar amb els contractes de zero hores.

Necessitem un nou partit de masses de la classe treballadora amb polítiques socialistes per a proporcionar tot això a una Escòcia independent. Un moviment massiu contra les retallades i per una Escòcia independent i socialista, vinculada amb les lluites pel socialisme a l'Anglaterra, Gal·les i Irlanda és l'única sortida real a l'austeritat salvatge.”

Angela McCormick, membre del Partit Socialista Escòcia, també va parlar, subratllant l'escàndol pels costos de Trident i el que es podria fer amb aquests diners si s'invertissin en la creació de llocs de treball i en serveis públics.

Quan Tommy Sheridan es va aixecar per parlar, va ser rebut amb un gran aplaudiment. Sheridan va estripar els polítics de les retallades, des de Thatcher i el seu “monstre” David Cameron, fins a Ed Miliband:

“Mai vam votar per Thatcher, mai vam votar per Cameron, però vam haver de carregar amb ambdós governs. Parla amb els teus companys de feina que estiguin indecisos i digue'ls que votin “Sí”. Torna a casa, mira als ulls els teus fills i digue'ls: 'Us he salvat d'un altre govern tory per sempre' ”

Després de la independència “invertirem en les coses que més l'importen a la gent corrent, no en armes de destrucció massiva il·legals i immorals”. Sheridan també va demandar la propietat pública, salaris decents, la fi de la pobresa a una Escòcia independent i va rebre una prolongada ovació de l'audiència.

A aquesta reunió pública, es van vendre més de 100 còpies del diari “Socialist” i es van distribuir més de 300 còpies del pamflet de 4 pàgines del Partit Socialista Escòcia sobre el referèndum. A més, els assistents van donar a la campanya centenars de lliures.



ESCOCIA: 10 DÍAS QUE PODRÍAN SACUDIR LOS CIMIENTOS DEL CAPITALISMO BRITÁNICO 

14/09/2011, Philip Stott, Partido Socialista Escocia (CIT en Escocia), publicado originalmente el 08/09/2014 en www.socialistworld.net, página web en inglés del CIT.

“En las últimas 4 semanas el apoyo a la unión se ha evaporado a un ritmo sorprendente. La campaña por la independencia ha invadido el territorio del “No” con un ataque relámpago” (Peter Kellner, YouGov).

Por primera vez durante la campaña una encuesta de opinión ha posicionado al “Sí” por delante con un 51% de la intención de voto. La encuesta de YouGov para el “Sunday Times”, publicada el 6 de septiembre, ha sacudido al sistema político y económico en Gran Bretaña.

Horas después de su publicación, George Osborne anunció que los conservadores, laboristas y liberal-demócratas habían acordado un “plan de acción” que daría “más poder a Escocia en cuestiones como impuestos, presupuestos y estado del bienestar”. Esta concesión, cuando ya más de 500.000 personas han votado por correo, muestra el nivel de pánico dentro de la campaña del “No”.
Enormes errores de cálculo
Irónicamente, los líderes del SNP (Partido Nacionalista de Escocia) habían ofrecido en 2012 un referéndum con múltiples opciones que incluiría la cuestión de más competencias sobre las que ya tiene Escocia. Esta fue rechazada por el gobierno de coalición de conservadores y liberal demócratas y por los laboristas, que con una actitud prepotente consideraron que podrían infligir una derrota decisiva al SNP y eliminar completamente la amenaza de la independencia. Ahora están pagando las consecuencias de este error colosal.  

Como escribió el comentarista y consejero capitalista Andrew Rawnsley en el periódico “Observer” el pasado fin de semana: “Estoy seguro de que hubiera habido una gran mayoría a favor de una maximización de las competencias si se hubiera ofrecido esta opción. Por lo tanto, mi conclusión es que si Escocia vota por la independencia del Reino Unido, una generación de políticos de Westminster tendrán que reflexionar en sus memorias post-dimisión sobre por qué fueron tan lentos para detectar esto y darle una respuesta adecuada.”

Incluso si gana el “No” el próximo jueves, está claro que será inevitable conceder nuevas competencias a Escocia, a las que rápidamente podrían seguir nuevas demandas para otro referéndum por la independencia, como ocurrió en Quebec en los 1990.
Una revuelta contra la élite política
Actualmente hay una posibilidad clara de una mayoría de votos a favor de la independencia. No hay ninguna duda de que ha habido un trasvase significativo de apoyo hacia el “Sí”, especialmente en las zonas obreras de Escocia. Como Partido Socialista Escocia ha explicado muchas veces, cientos de miles de personas ven el referéndum como un voto de castigo contra la élite política que está implementando recortes en nombre de las grandes empresas.

La encuesta de YouGov subraya este punto. En las últimas 4 semanas el apoyo al “Sí” se ha incrementado en los votantes laboristas del 18% al 35%; para los menores de 40 años, del 39% al 60%; y entre la clase trabajadora, del 41% al 56%. El apoyo a la independencia también ha crecido entre las mujeres del 33% al 47%.

Grandes sectores de la clase trabajadora están tomando la oportunidad de votar “Sí” para contraatacar a la odiada élite política de Westmister que es responsable de los recortes en subsidios, los salvajes recortes en el sector público, y los sueldos congelados. Este voto se ha convertido en una revuelta masiva de las víctimas de las políticas de austeridad contra sus enemigos de clase.

En la ausencia, temporal, de acciones masivas organizadas por los sindicatos contra los recortes (defendida por el Partido Socialista como una estrategia vital para detener la marea de los recortes), el referéndum se ha convertido en una representación de la lucha de clases, reflejando la gran ira de las masas y su deseo de un cambio económico y social.
Participación masiva
La semana pasada miles de personas hicieron cola en las oficinas municipales de toda Escocia para asegurarse de que estaban incluidos en el censo antes de que terminara el plazo para registrarse. Se estima que en los últimos dos meses se han registrado más de 300.000 votantes, y se espera un nivel sin precedentes de participación de más del 80% en el referéndum.

El legado de Thatcher, la criminalidad del impuesto sobre el sufragio (“poll tax”), las huelgas de los mineros, el desempleo masivo, la destrucción de comunidades bajo los tories… todo esto son fuerzas que empujan a un voto por la independencia. “Ahora es nuestro turno” es una opinión muy común y extendida. El capitalismo británico está pagando por sus crímenes pasados y presentes.
Rechazo de los políticos establecidos
Los líderes laboristas, que prometen la misma austeridad que están implementando los tories, son casi igual de odiados. El odio y el asco expresado en las reuniones públicas contra Ed Miliband, Alistair Darling y especialmente Tony Blair, es atroz. Las encuestas también son una prueba concluyente. El 61% de los escoceses no confía en Alistair Darling, el líder de la campaña “Better Together” (“Mejor Juntos”). El 67% desconfía de Ed Miliband, al que le va solamente un poco mejor que a David Cameron, cuyos niveles de desconfianza llegan al 73%.

Pero tampoco inspiran confianza los líderes del SNP, ya que el 58% no confía en las palabras de su líder, Alex Salmond. La plataforma política del SNP promete recortar el impuesto de sociedades para las grandes empresas y está buscando un pacto de austeridad sobre la moneda con el Banco de Inglaterra que significaría implementar los recortes de los tories mientras estén en el poder. Por lo tanto, la clase trabajadora no los ve como un partido en el que puedan confiar.

Por esta misma razón, como anticipó el Partido Socialista Escocia hace dos años, se ha abierto un gran espacio a la izquierda del SNP y los líderes de la campaña oficial por el “Sí”. El debate del referéndum ha llevado a un extenso interés por las ideas políticas, sobre cómo construir una Escocia “mejor y más justa”. ¿Cómo terminar con los recortes, subir el salario mínimo y defender los servicios públicos?

La respuesta de la campaña “Hope Over Fear” (Esperanza contra el Miedo) con Tommy Sheridan, en el que Partido Socialista Escocia juega un rol primordial, ha supuesto una expresión concreta de este deseo de cambio definitivo.

Las reuniones a las que se ha dirigido Tommy Sheridan han tenido el carácter de grandes asambleas de una clase trabajadora enfadada y enérgica. Su condena del sistema capitalista y sus demandas de que bajo la independencia se termine con los recortes, y de que los recursos económicos del petróleo y la infraestructura energética privatizada deben ser de propiedad pública para implementar un salario digno y terminar con los contratos de cero horas recibe vítores y aplausos entusiastas.

El punto de referencia en el que Sheridan se ha convertido durante la campaña es una expresión de la necesidad de un partido de la clase trabajadora combativo que pueda liderar exitosas campañas, como la campaña contra el impuesto sobre el sufragio de final de los años 80 y principios de los 90.

Sin solución capitalista
Partido Socialista Escocia también lucha por el tipo de reformas y mejoras para la clase trabajadora que correctamente demanda Tommy Sheridan. Sin embargo, también explicamos, de manera clara, que en una Escocia independiente bajo el capitalismo la austeridad no terminaría. De hecho, Alex Solmond y SNP están preparados para continuar con los recortes después del referéndum, sea cual sea el resultado. Las políticas socialistas son esenciales para alcanzar el final de la austeridad como hemos subrayado en nuestro programa por una Escocia socialista. Éstas han sido distribuidas y articuladas ampliamente durante la campaña.

Una demanda central de este programa es forjar una respuesta unificada de la clase trabajadora a los recortes capitalistas, no solamente en Escocia sino también en Inglaterra, Gales e Irlanda del Norte. Para dar la vuelta a las políticas de recortes y privatizaciones es vital la solidaridad de clase de los sindicalistas a través de una campaña de masas coordinada en toda Gran Bretaña. Y también lo es la demanda de la construcción de un nuevo partido de masas de la clase trabajadora que represente los intereses de la mayoría trabajadora.

La idea que muchos en la izquierda plantean, incluyendo Tommy Sheridan,  es que es posible hacer una transición a una forma de capitalismo socialmente más justa. Esto se resume en el documento “Common Weal (Bien Común) que propone el “modelo nórdico” de Noruega, Dinamarca y Suecia para una Escocia más justa.

Nosotros hemos contestado a este documento explicando que dada la escala de la crisis económica no hay posibilidad de una mejora sostenida y a largo plazo de las condiciones de la clase trabajadora dentro del marco del capitalismo. Necesitamos construir un movimiento de masas de sindicatos y de sectores más amplios de la clase trabajadora para derrotar la agenda de recortes, y esto vinculado con la lucha por derrocar el capitalismo introduciendo políticas socialistas decisivas.

No es posible volver al crecimiento económico sin precedentes de después de la Segunda Guerra Mundial sobre el que se construyó el modelo socialdemócrata nórdico. Hoy, el capitalismo trata de conducirnos a una erradicación de las pasadas conquistas de la clase trabajadora, incluyendo en los países nórdicos.
¿Y ahora qué?
Diez días antes de que comience la votación el resultado del referéndum se encuentra en el filo de la navaja. Una mayoría del “Sí” tendrían efectos sin precedentes en la élite capitalista británica y traería consecuencias trascendentales. Cameron podría verse obligado a dimitir y los tories podrían caer en una crisis, acelerando una posible escisión hacia el Ukip. Como explicó el comentarista político Martin Kettle el lunes 8 de septiembre en el periódico “The Guardian”, “Este fin de semana lo impensable se ha abierto paso a codazos en la agenda política británica. No hay ningún otro asunto ahora en la política británica que importe. Estos puede que no sean los diez días que sacudirán el mundo, como llamó John Reed a la Revolución Rusa. Pero serán los 10 días que podrían cambiar toda nuestra vida, sacudiendo al pueblo y al estado británico hasta sus cimientos.”

Los capitalistas, para evitar lo que sería un desastre para ellos, podrían proponer nuevas concesiones de competencias. El “Proyecto Miedo” (mote de la campaña oficial por el “No”) se intensificará de nuevo hasta el próximo jueves. La reina ha declarado que está “horrorizada” por las encuestas, y “preocupada” sobre su posición constitucional si gana el “Sí”. También podría haber una intervención militar británica en Siria e Irak antes del 18 de septiembre, que podría tener influencia en el voto. Y continuarán las advertencias funestas sobre un colapso financiero y económico.

El Partido Laborista caería en una crisis después de una victoria del “Sí”. Como comentó Paul Mason: “Si la mañana del 19 de septiembre nos levantamos con las noticias de una gran ventaja para la independencia, los niveles de conmoción en los círculos oficiales serán extremos. Pero aún más traumatizados estarían los laboristas. La perspectiva de una mayoría laborista en el gobierno de Westminster después de 2016 sería remota.”

En realidad, si los laboristas adoptaran un programa combativo socialista y ofrecieran una clara alternativa a la austeridad, obtendrían una mayoría en Westminster (incluso sin los parlamentarios escoceses). Lo que está minando las posibilidades de una mayoría laborista en el gobierno es la fidelidad servil de Miliband y Edward Ball (representante sobre Hacienda de los laboristas) a las políticas capitalistas y a los presupuestos de los tories. Por esto los sindicatos deberían liderar la construcción de un nuevo partido de las masas trabajadoras de forma urgente.
El Equipo Escocia
Los líderes del SNP ya se están moviendo para intentar incluir a figuras laboristas como Alistair Darling y Johann Lamont en el llamado Equipo Escocia, al igual que liberal demócratas y tories. Equipo Escocia es el organismo que negociaría con el gobierno británico los términos de la independencia. Esto es parte de un intento del SNP de enfriar las entusiastas expectativas de grandes secciones de la clase trabajadora en Escocia que demandarán un cambio real y fundamental después del referéndum.

Los socialistas y sindicalistas deben oponerse a que se dejen estas negociaciones de vital importancia, sobre asuntos como la moneda y los poderes de una Escocia independiente, a los políticos pro-recortes. Por el contrario, nosotros demandaríamos elecciones democráticas para ese organismo, abierta a todos, incluyendo la presentación en estas elecciones de candidatos sindicalistas y socialistas que llevarían las demandas independientes de la clase trabajadora a estas conversaciones. Entre estas demandas estarían la devolución de 4.000 millones de libras robadas de los servicios públicos escoceses como resultado de las políticas de austeridad de los tories desde 2010.

Sea cual sea el resultado del referéndum, la demanda de que no se recorte ni un penique más de los presupuestos de Westminster muy probablemente crecerá. El voto por el “Sí” podría llegar hasta 2.000.000 de personas que estarían buscando un final a los recortes de servicios y salarios. Aun así está claro que los líderes del SNP están preparándose para seguir recortando en más de 3.000 millones de libras en los próximos dos años. Los sindicatos deberían inmediatamente demandar el final de todos los recortes en Escocia, y vincular esto con una campaña masiva de huelgas generalizadas y coordinadas contra las políticas de austeridad.
Seguir construyendo la alternativa
Hay una necesidad urgente de construir sobre el enorme potencial que hemos visto durante el referéndum entre cientos de miles de personas de la clase trabajadora que están buscando una salida a la austeridad capitalista. Debemos seguir construyendo sobre la respuesta de la clase trabajadora a la campaña Esperanza contra el Miedo y la reemergencia de la figura de Tommy Sheridan para ayudar a proporcionar una voz política más fuerte para el socialismo después del referéndum.

Partido Socialista Escocia ha ayudado a iniciar la conferencia por una coalición escocesa de sindicalista y socialistas el 1 de noviembre en Glasgow. Esta tiene como objetivo unir a todos aquellos que quieran construir una alternativa electoral socialista y de la clase trabajadora contra los recortes.

Después de un voto por la independencia podría haber movimientos para establecer un partido o coalición de izquierda con algunas de las fuerzas pro-independencia. Esta podría iniciarse con algunos de los líderes de la campaña “Radical Independence” (Independencia Radical) y algunos de los académicos alrededor del documento Bien Común. Sin embargo, si se basa en el programa del Bien Común (y su probable falta de orientación de clase) no hay seguridad de que esto sea un paso adelante para resolver la falta de representación política de la clase trabajadora.

Cualquiera que sea el resultado de la votación del próximo jueves, el terreno político habrá cambiado decisivamente en Escocia. La tarea urgente de capitalizar y canalizar el gran odio que se ha hecho evidente en una lucha de masas para terminar con la política de recortes y fortalecer las ideas del socialismo en Escocia necesitará aumentar después del 19 de septiembre.
Partido Socialista Escocia apoya el “Sí” y que la independencia sea usada para:
• Nacionalizar, bajo control y gestión democrática de los trabajadores, las industrias del gas y el petróleo, las energías renovables y los sectores más importantes de la economía escocesa. Esto liberaría miles de millones de libras para invertirse en programas de creación de empleo y la reconstrucción de los servicios públicos.

• Poner el sector financiero bajo propiedad pública y bajo el control democrático de los trabajadores

• Renacionalizar el abastecimiento de gas y electricidad y el transporte y los sectores privatizados de la economía

• Aumentar los impuestos a los más ricos y las grandes empresas. Incrementar el salario mínimo y terminar con los ataques contra el estado del bienestar.

• Salarios decentes y fin de los contratos de cero horas

• No a la OTAN. “Trident” (programa de misiles nucleares británico) y todas las armas de destrucción masiva fuera de Escocia. Inversión en empleos socialmente útiles.

• Abolición de todas las leyes anti-sindicatos

• Los sindicatos deben romper con el laborismo y construir un partido de masas de los trabajadores

• Revertir todos los recortes. El gobierno escocés debe representar a las personas trabajadoras, desempleadas y pobres que defienden los puestos de trabajo, los salarios, los servicios públicos y pensiones y rechazan hacer recortes que les hagan pagar por la crisis.

• Por un plan socialista de producción en una Escocia independiente y socialista como parte de una confederación voluntaria con Inglaterra, Gales e Irlanda como un paso hacia una Europa socialista

Gran asistencia para escuchar a Tommy Sheridan y los argumentos socialistas por la independencia

La reunión pública en Dundee del 4 de septiembre “Esperanza contra el Miedo - Argumentos Socialistas por la Independencia” estuvo abarrotada por más de 500 personas. La prensa local dijo que la asistencia había sido de más de 800 personas. El lugar de reuniones se cerró 10 minutos antes del comienzo de su comienzo mientras más de 100 personas se quedaron fuera por falta de espacio. Aquí se organizó de forma espontánea una reunión adicional para aquellas personas que no pudieron entrar para escuchar a Tommy Sheridan.

Sinead Daly, miembro de Partido Socialista Escocia, abrió la reunión y explicó que ésa era la reunión número 96 de Esperanza contra el Miedo y que más de 20.000 personas habían ya escuchado al socialista Tommy Sheridan y las razones por las que pide un voto por la independencia en el referéndum. La asistencia masiva a las reuniones en ciudades, pueblos e incluso aldeas en toda Escocia refleja el gran interés por escuchar las razones de la izquierda y de los socialistas para votar por la independencia.

“Hoy necesitamos discutir cómo usaremos los poderes de la independencia para acabar con la pobreza y construir una sociedades para millones de personas, y no para una minoría de millonarios. Queremos ver una Escocia independiente y socialista por el interés de la clase trabajadora”, explicó Sinead.

Jim McFarlane, un miembro prominente del sindicato Unison en Dundee y portavoz de Partido Socialista Escocia dijo:

“Oficialmente, el 26% de los niños en Dundee son pobres. El 18 de septiembre cientos de miles de trabajadores pueden dar su veredicto sobre los años de recortes y de caídas en los niveles de vida.

Voy a votar “Sí” porque soy un sindicalista y socialista. He trabajado para ayuntamientos laboristas y del SNP y en cuanto a recortes ambos son culpables, sin ni siquiera protestar o hacer campaña en contra.

Estamos haciendo una campaña por la propiedad pública de los bancos y las industrias del petróleo y el gas y los sectores más importantes de la economía. La independencia debe usarse para proporcionar un salario decente para todo y suficientes recursos para el estado del bienestar y terminar con los contratos de cero horas.

Necesitamos un nuevo partido de masas de la clase trabajadora con políticas socialistas para proporcionar todo esto en una Escocia independiente. Un movimiento masivo contra los recortes y por una Escocia independiente y socialista, vinculada con las luchas por el socialismo en Inglaterra, Gales e Irlanda es la única salida real de la austeridad salvaje.”

Angela McCormick, miembro de Partido Socialista Escocia, también habló, subrayando el escándalo de los costes de Trident y lo que podría hacerse con este dinero si se invirtiera en la creación de puestos de trabajo y en servicios públicos.

Cuando Tommy Sheridan se levantó para hablar, fue recibido con un gran aplauso. Sheridan laceró a los políticos de los recortes, desde Thatcher y su “engendro”, David Cameron, hasta Ed Miliband:

“Nunca votamos por Thatcher, nunca votamos por Cameron, pero tuvimos que cargar con ambos gobiernos. Habla con tus compañeros de trabajo que estén indecisos y diles que voten “Sí”. Vuelve a casa, mira a los ojos a tus hijos y diles: ‘Os he salvado de otro gobierno tory para siempre’”.

Después de la independencia “vamos a invertir en las cosas que más le importan a la gente corriente, no en ilegales e inmorales armas de destrucción masiva”. Sheridan también demandó propiedad pública, salarios decentes, el fin de la pobreza en una Escocia independiente y recibió una prolongada ovación de la audiencia.

En esta reunión pública, se vendieron más de 100 copias del periódico “Socialist” y se distribuyeron más de 300 copias del panfleto de 4 páginas de Partido Socialista Escocia sobre el referéndum. Además los asistentes donaron a la campaña cientos de libras.